YmaSumac

58 videó - 2011
Egyes források szerint hangterjedelme fénykorában "jóval meghaladta a három oktávot", más források szerint elérhette az öt oktávot is.
Először 1942-ben hallhatták a rádióhallgatók. Ugyanebben az évben, június 6-án férjhez ment Moisés Vivanco[6] zeneszerző és zenekarvezetőhöz, az ősi inka témák nagy kedvelőjéhez, akit neveztek „a perui George Gershwinnek” is. 1943-ban legalább 20 lemezre énekelt perui népdalokat Argentínában. Az Odeon Records márkajelét viselő korai Yma Sumac-lemezeken Moisés Vivanco együttese, a Compañía Peruana de Arte szerepelt, amely 46 indián táncosból, énekesből és zenészből állt.

1946-ban költözött New York Citybe, ahol Inca Taky Trio néven léptek fel: Sumack a szopránénekes volt, Vivanco gitározott, unokatestvére, Cholita Rivero táncolt és alt énekes volt. 1949-ben született Charles fiuk. Yma 1950-ben szerződést írt alá a Capitol Records lemezkiadóval, az Yma Sumac nevet használva.

Az 1950-es években inka és dél-amerikai népdalok legendás felvételeinek sorát készítette el a hollywoodizált lounge stílusban, olyan előadókkal dolgozva együtt, mint Les Baxter és Billy May. Különleges hangja, egzotikus megjelenése, személyisége olyan színpadi kombináció volt, ami garantálta a sikert az amerikai közönség előtt. 1951-ben még egy broadwayi musicalben is színpadra lépett: a Flahooley című produkcióban hercegnőt játszott, aki Aladdin csodalámpáját hozta egy amerikai játékgyárba megjavíttatni. A musical Sammy Fain és E. Y. "Yip" Harburg munkája volt, de Sumac négy dalát Vivanco írta. A Capitol Records rögzítette az előadást. Maga a musical nem ért meg sok előadást, a felvétel azonban klasszikus maradt, részben mert ez volt Barbara Cook broadwayi bemutatkozása is.

Népszerűsége csúcsán Sumac a filmvásznon is megjelent: az 1954-ben vetített Az inkák titka (Secret of the Incas) című filmben, amelynek főszereplője Charlton Heston volt, mint Kori-Tica 1957-ben pedig az Omar Khayyam című filmben Karina szerepében.

1957-ben a lapoknak jó témát adva elvált Vivancótól.[7] Még ugyanabban az évben újra összeházasodtak, de 1965-ben megint elváltak.

Valószínűleg pénzügyi nehézségek miatt az Inca Taky Trio 1961-ben világ körüli turnéra indult, ami végül öt évig tartott. A Szovjetunióban negyven városban léptek fel, utána beutazták Európát, Ázsiát és Latin-Amerikát. Bukaresti fellépésüket rögzítették és ez - a Recital című album - maradt az egyetlen hivatalos koncertfelvételük.

1971-ben Miracles címen Yma Sumac rockalbumot adott ki, majd visszatért Peruba. Az 1970-es években időről időre koncertet adott Peruban, majd New Yorkban is. Az 1980-as években több koncertje is volt New Yorkban és más országokban, köztük egy koncert 1987-ben a new yorki The Ballroom koncertteremben és több helyen is San Franciscóban. Fennmaradt egy felvétel az 1991. október 28-án a berlini Theater des Westensben tartott estjéről is, ahol a Kai Rautenberg Combo kísérte

http://hu.wikipedia.org/wiki/Yma_Sumac

 
"Llora corazón" - Yma Sumac
CUMBE - MAITA - YMA SUMAC.mpg
Ccori Canastitay by Yma Sumac
Gopher. Yma Sumac. Mambo Album. Played on the 1963 RCA Victor Console.
INCACHO - YMA SUMAC.mpg
Karibe Taki by Yma Sumac
Kuyaway by Yma Sumac
LLULLA MAK'TA - YMA SUMAC.mpg
La Flor de la Canela - Yma Sumac
Lament by Yma Sumac
Mamallay by Yma Sumac
Montana by Yma Sumac
No Es Vida by Yma Sumac
RIPUI - YMA SUMAC.mpg
Suray Surita by Yma Sumac
WAK'AI - YMA SUMAC.mpg
Waraka Tusuy - Yma Sumac
YMA SUMAC, the wondervoice...
YMA SUMAC - "Chuncho" ("The Forest Creatures") 1953
YMA SUMAC - "Jivaro"
YMA SUMAC - INDIAN CARNIVAL / CHA CHA GITANO
YMA SUMAC - THE ARIAS (and more!) - NEW CD (preview)
YMA SUMAC Chuncho
YMA SUMAC karawi-cry
Yma - Birds
Yma Sumac - A Ti Solita te Quiero (©1943)
Yma Sumac - Amor Indio
Yma Sumac - Ataypura
Yma Sumac - Azure Sands
Yma Sumac - Babalu
Yma Sumac - Bo mambo
Yma Sumac - Goomba Boomba
Yma Sumac - Hampi
Yma Sumac - La Molina
Yma Sumac - La Molina
Yma Sumac- Llullia Mak'ta (Andean Don Juan)
Yma Sumac - Magic
Yma Sumac - Malambo nº 1
Yma Sumac - Najala's lament (Cullaway)
Yma Sumac - Negrito Filomeno (©1949)
Yma Sumac - Pachamama
Yma Sumac - Que Lindos Ojos (©1943)
Yma Sumac - Supay Taki
Yma Sumac - Susto de Amor
Yma Sumac - Taki rari
Yma Sumac - Tumpa
Yma Sumac - Wayra
Yma Sumac - Wimoweh
Yma Sumac - Zebra
Yma Sumac - chicken talk
Yma Sumac: Tumpa (Earthquake)
Yma Sumac : carnavalito boliviano
Yma Sumac La pampa y la puna
Yma sumac - Medicine Man
Zana by Yma Sumac
yma sumac-accla taqui (chant of the chosen maidens)
yma sumac - let me hear you (trip hop tribute) suburbania
yma sumac-wayra (dance of the winds)
 

Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók


 

WAK'AI - YMA SUMAC.mpg



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó a Classical Music (Komolyzene) nemzetközi kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: szerda, 2011. december 21. Nézettség: 358

   

Tetszik  

Videó megjegyzések

hétfő, 2012. május 28. 21:57
Ezt tartom a legigazibbnak.Hollywood nem tudta a legjobban ervenyesiiteni.
kedd, 2012. május 29. 06:54
Nem élt a legjobbkor, nem jól sáfárkodtak az adottságaival....és a tehetségével.Sok bántás érte inka mivoltában.-Félreépitett karrierét marslakószerüen kezelt , misztikussá rajzolt énjével indokolnák, ha ma számonkérné rajtuk valaki. Különös hangi adottságaival ugyanolyan nagyot énekelt, mint a MET , vagy Scala, stb, legnagyobbjai. Ha ma egy himpacsirta kontratenor, vagy ...más szokatlant produkál- helyén kezelve énekelhet, akkor is, ha nem óriás. Az Óriások pedig, min Jaroussky ,ha szerencsés helyre szülenek, világkarriert futhatnak be valódi tehetségként elismerve zenei teljesitményüket.

Sajnálom. Azt tudod, hogy nem a művész dönti el mit énekelhet, hanem a menedzserek izlés, világa....Ez a legnagyobb buktató.
2 megjegyzés | 1 / 1 oldal